Naši bývalí prezidenti: Klement Gottwald (1948 - 1953)

22.03.2009 Celý región

Klement Gottwald, prvý komunistický prezident Československa sa narodil 23. novembra 1946 vo Vyškove-Dediciach.
Vo Viedni sa vyučil za stolára a tam sa prostredníctvom Dělnických listov prvý raz dostal do styku s organizovaným robotníckym hnutím. Zúčastňoval sa na schôdzkach českej sociálnodemokratickej mládeže, pracoval v robotníckej telovýchovnej jednote a postupne sa zoznamoval s myšlienkami socializmu. Bol typom robotníckeho funkcionára samouka. Po založení KSČ sa stal jedným z jej prvých členov.

Začiatkom dvadsiatych rokov zastával viacero funkcií v KSČ na Slovensku a redigoval komunistickú tlač. V rokoch 1926-1929 pracoval v pražskom sekretariáte KSČ a snažil sa stranu viesť k boľševizácii po vzore sovietskych komunistov. Od roku 1928 bol poslancom Národného zhromaždenia.

Vo februári 1929, na rokovaní V. zjazdu KSČ, sa Klement Gottwald dostal do vedenia stranya zvolili ho za generálneho tajomníka KSČ.

Po roku 1934, keď ho parlament vydal súdu emigroval prvý raz do Moskvy, kde sa sústreďoval na prácu v Komunistickej internacionále - od roku 1928 bol členom jej Exekutívy.

Po zákaze KSČ v roku 1938 odišiel z rozhodnutia jej vedenia opäť do Moskvy, kde pôsobil do skončenia 2. svetovej vojny. V decembri 1943 sa Klement Gottwald dohodol s predstaviteľmi londýnskej emigrácie Edvardom Benešom na zjednotení domáceho a zahraničného protinacistického odboja. Medzinárodné pomery a vývoj vojny umožnili Gottwaldovi a jeho moskovským komunistom prehovoriť do povojnového usporiadania v Československu.

Do Československa sa Klement Gottwald vrátil v máji 1945 už vo funkcii predsedu KSČ a podpredsedu československej vlády Národného frontu. Bola to prvá československá vláda, v ktorej mala KSČ svojich zástupcov.
Po víťazstve vo voľbách 1946 sa stal Klement Gottwald predsedom československej vlády.

Vo februári 1948 sa nekomunistickí členovia vlády odhodlali k odporu a podali demisiu z Gottwaldovej vlády. Ich odchod nebol účinný a uskutočnil sa mocenský prevrat.

Po abdikácii prezidenta Eduarda Beneša na úrad prezidenta 14. júna 1948 prezidentom ČSR.

Za Gottwaldovej vlády došlo na začiatku päťdesiatych rokov k mnohým politickým vykonštruovaným procesom. Na základe zákona na ochranu ľudovo demokratickej republiky č. 231/1948 Zb. bolo množstvo ľudí nespravodlivo odsúdených. Nakonec Gottwald poslal na smrť i jedenásť zo svojich najbližších popredných komunistických funkcionárov na čele Rudolfom Slánským.

Dňa 14. marca 1953 Klement Gottwald, krátko po návrate z pohrebu Stalina zomrel.
 

Vyberte región

mark